fredag den 28. december 2012

Hank Ballard and The Midnighters.Min samling af signerede fotos fra rockens fødsel. Del 28.





Hank Ballard blev født John H. Kendricks  den 18. november 1927 i Detroit og døde den 2. marts 2003 i Los Angeles. Hans største hit blev originalversionen af hans nummer "The Twist", som blev en dansedille i både USA og Europa. Ballard indspillet ialt over 20 singler, der nåede hitlisteplaceringer, og ved sin død i 2003 havde han optrådt i næsten 50 år.
En stor sorg fra Hanks tidlige barndom fulgte ham hele livet, og gav ham altid en følelse af forladthed. Den sidste gang, han så sin mor, blev hun skudt af hans far med et dobbelt haglgevær. Hank, der var 6 år gammel på det tidspunkt, så, hvordan hun søgte ind i skoven for at undgå de skud, der dræbte hende.  Hanks far døde året efter, og han blev opdraget af meget strenge Baptist slægtninge i Alabama. Det, han fik ud af tiden der, var, at han I alderen 7 til 15 sang i kirkens gospelkor og lagde grunden til sin livslange kærlighed til musik. Som 15-årig løb han væk fra sine slægtninge og vendte tilbage til Detroit, hvor han fandt et job på Ford Motor Company og startede på en karriere sammen med The Royals mens han fortsat arbejdede ved samlebåndet.  Han fik sin sang debut i 1951 under en amatør konkurrence arrangeret af kapelmester Johnny Otis. Konkurrencen var på Detroits Paradise Theater. Otis var så imponeret af gruppen og af Ballards baryton‑tenor stemme, at the Royals skrev kontrakt og indspillede deres første plade "Every beat of My Heart", som senere blev et kæmpehit for Gladys Knight and the Pips.
  I de første år, blev gruppen kendt for deres drømmende langsomme sange, men stilen kedede Ballard. Han blev hurtigt forsanger i gruppen og begyndte at skrive sine egne sange, der havde en markant gospelklang kombineret med R & B. Hans karriere som sangskriver startede i 1953 med "Get It". Det var et vovet nummer på det tidspunkt, og det blev fulgt op af mange flere pikante numre, der gav gruppen en masse opmærksomhed og en del panderynken med på vejen. I 1954 indspillede de "Work with me, Annie", og nummeret blev forbudt på mange radiostationer. Til trods for hindringerne lå melodien nummer et på R & B hitlisten.
Royals skiftede navn til Midnighters for at undgå at blive forvekslet med en anden R & B‑gruppe, The five Royales. Succesen med "Work With Me, Annie" blev ført videre med to spin off records, "Annie had a baby" og "Annies Aunt Fanny". De tre plader solgte langt over en million eksemplarer. Gruppen blev landskendt for deres finurlige, ofte sexede sange. De var også kendt i R & B-kredse på grund af de energiske guitarmellemspil. I 1955 indspillede de yderligere hits som "Henry’s Got flat feet", "Don't dance no more", "24 hours a day" og "It's love, baby". 
Indspilningen af Ballards nummer "The Twist" blev kontroversiel.  Nummeret blev et stort hit i 1958 og startede en dansedille i både Amerika og Europa.




Historien om, hvordan ”The Twist” blev et hit var snørklet. Nummeret blev oprindeligt udgivet som B‑side, Selvom Ballard forsøgte at fortælle pladeselskabet, at "The Twist" var et hit. Selskabet var ikke enige og nægtede at ændre pladen.  Dick Clark fra American Bandstand ønskede imidlertid at få gruppen til at medvirke og optræde med sangen. Der er flere meninger om, hvad der skete, men Ballard's optræden blev aldrig til noget.  Sandsynligvis blev Clark afvisende fordi Ballard var berygtet for at synge vovede sangtekster.
Clark var imidlertid klar over, at "The Twist" var noget særligt, og han holdt prøver for at forsøge at finde en anden til at synge nummeret. Han valgte Chubby Checker, fordi han lød mest som Ballard. Checker kopierede Ballard's indspilning helt ned til dansebevægelserne, som han gik til Midnighters for at lære. I 1960 sang Checker nummeret på American Bandstand og både sangen og dansen blev et umiddelbart hit og den helt store modedille blandt teenagere.  Checker's indspilning af sangen lå som nummer et på R & B hitlisterne både i 1960 og igen i 1961. Ironisk nok var Checker's version så tæt på Ballards, at Ballard troede, det var deres indspilning, da han hørte nummeret første gang. Checker's indspilning af "The Twist" gav opmærksomhed til The "Midnighters" indspilning, og Ballard fulgte succesen op med flere hits som "Finger Poppin 'Time" og "Let's go, let's go, let's go". Ballard fulgte dansen "The twist" op med flere som "The Hoochie Coochi Coo", "The Continental Walk", "The Float" og "The Switch‑A‑Roo".
I 1963 opløste Ballard Midnighters og startede en solokarriere. Han beholdt imidlertid rettighederne til gruppenavnet, som han senere brugte.
  I slutningen af 1960'erne blev USA invaderet af The Beatles og andre britiske sang grupper, og R & B gled i baggrunden. Ballard's popularitet dalede, og han begyndte at optræde solo i små klubber. På dette tidspunkt optrådte han også sammen med James Brown, som han blev en stor inspirator for.  I slutningen af 1960'erne havde han flere udgivelser, der kom på hitlisterne, og vakte opsigt i 1974 med nummeret ”Let's Go Skinny Dipping”  som han efter sigende indspillede nøgen. Ballard med sin energiske sceneoptræden blev ved med at skrive sange og optræde næsten til slutningen af århundredet. Han turnerede og sang ofte i England, hvor publikum elskede ham.
Ballard modtog et hårdt slag i 1990, da hans kone blev dræbt i en hit‑and‑run ulykke. Han kom sig aldrig helt over tabet.




I et interview fra 1996 sammenfattede Ballard sit forhold til musik som følger: "Der er ingen medicin derude så virkningsfuld som musik. Musik har været mere terapeutisk end holistisk medicin. Der er noget ved musik, der er direkte terapeutisk. Hvis du leder efter ungdom eller livskraft, så tag en dosis rock 'n' roll. ” Som en kulmination på sin karriere blev Ballard optaget i Rock & Roll Hall of Fame i 1990. Han døde af strubekræft den 2. marts 2003 i sit hjem i Los Angeles.






Hank Ballard and The Midnighters med original-udgave en "The Twist" fra 1959.






Hank Ballard live med et af sine vovede numre "Work with me Annie" fra 1954. Videoen er senere. Nummeret blev i det bonerte USA senere omdøbt til "Dance with me Henry".









Ingen kommentarer:

Send en kommentar