søndag den 30. december 2012

Dick Clark "American Bandstand". Min samling af signerede fotos fra rockens fødsel, del 30.


Dick Clark alias Richard Augustus Wagstaff Clark Jr. blev født 30. november 1929 i Mount Vernon, New York og døde 18. april 2012 i Santa Monica, Californien.
Clark blev kaldt ”Verdens ældste Teenager”. Aktive år 1945‑2012.

Clark var radio- og TV‑gigant og blev et kulturelt TV-ikon, der er legendarisk som vært for det længst kørende show i amerikansk tv’s historie: ”American Bandstand", der startede 1957 og ikke stoppede før i 1987. Clark har også været vært for adskillige andre udsendelser, men det var mere end noget andet ham, der introducerede rock 'n roll, da teenagerne gik amok, og det var langt fra det eneste område han var banebrydende på. "American Bandstand" gav en perlerække af de største navne i rockhistorien deres første nationale gennembrud. Clark blev et fast begreb i rock 'n roll. Et regulært energicentrum. Mere end noget andet var Clark blandt de aller første, hvor sorte og hvide optrådte side om side og hvor live publikummet i studiet både sad og dansede uden nogen form for raceadskillelse. Paul Anka hævdede, at ”American Bandstand” simpelthen skabte sin tids ungdomskultur.

Clarks karriere begyndte som radiomedarbejder i 1945. Bandstand startede på ABC TV‑netværk 5. august 1957 med et Clark interview af Elvis Presley. Showet fængede både på grund af Clarks naturlige kontakt med det levende teenage-publikum og de dansende deltagere. Det gav slet ikke det truende billede af rocken, som mange forældre forventede. De fik deres første indtroduktion til rock'n'roll via Clark. Ifølge Hollywood‑producer Michael Uslan, var Clark i stand til at bruge sine enestående kommunikationsevner til at præsentere rock'n'roll på en måde, der var spiselig selv for forældre.
I 1958 blev The Dick Clark Show føjet til ABC’s lørdag-aften-udsendelser. De præsenterede musikere var næsten altid garanteret et eksplosivt pladesalg, og Clark fik tilnavnet "Amerikas yngste starmaker". Showet havde et seertal på omkring 50 millioner. Det kørte dagligt fra mandag til fredag ind til 1963, derefter hver lørdag ind til 1987.

I 1960'erne skiftede showets fokus fra kun at spille optagelser til levende optræden. I denne periode havde mange af de førende rockgrupper i 1960erne deres første eksponering for landsdækkende publikum. Nogle få af de mange kunstnere var Ike og Tina Turner, Smokey Robinson og the Miracles, Stevie Wonder, The Talking Heads, Simon and  Garfunkel, The Beach Boys, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly, Johnny Cash, Sam Cooke, Bo Diddley, Fats Domino og Chubby Checker.

Mere end to tredjedele af de musikere, der blev indlemmet i Rock and Roll Hall of Fame havde deres TV-debut på ”American Bandstand”, og resten af dem var startet på andre shows som "American Bandstand" producerede. Under showets levetid viste det ialt over 10.000 live-optrædener, hvoraf mange kunstnere, for første gang fik en adgangsbillet til at blive vist på andre TV-kanaler, til trods for at rock stadig var provokerende og chokerende for mange almindelige amerikanere. Voksne i almindelighed hadede virkelig rock and roll. Politikere, ministre, ældre sangskrivere og musikere var forargede. Frank Sinatra kaldte efter sigende Elvis Presley en "harsk‑stinkende sex-stimulans”.
Clark blev i den grad anset for at have en negativ indflydelse på ungdommen og sagde selv. "Jeg blev skarpt kritiseret for at være i og omkring rock and roll musikken ved dens begyndelse. Det var djævelens musik, det ville få dine tænder til at falde ud og gøre dit hår blåt". 
Los Angeles Times skrev: "Med undtagelse af Elvis Presley er Clark den person, der var mest ansvarlig for at rocken blussede op i hele landet i slutningen af 1950erne".Dick Clark interviewer John Travolta  på "American Bandstand".


Hank Ballard, som skrev "The Twist", beskrev Clarks popularitet i løbet af de første år af ”American Bandstand” sådan her: ”Manden var stor. Han var den største ting i Amerika på det tidspunkt. Han var større end præsidenten!”

Clark var også forretningsmand og leder af Dick Clark Productions. Han grundlagde "American Bandstand Diner", en restaurant-kæde modelleret efter Hard Rock Cafe. I 1973 skabte han det årlige American Music Awards show, der svarer til Grammy Awards.

Clark fik en alvorlig blodprop i 2004, men overvandt det og holdt trods taleproblemer tale ved flere store begivenheder frem til 2012, hvor han døde 18. april. 
Dick Clark præsenterer Jerry Lee Lewis og "Great Balls Of Fire" på "American Bandstand, 1957.Dick Clark interviewer The Beach Boys på "American Bandstand", 1964.
Dick Clark interviewer ABBA på "American Bandstand", 1975.
"American Bandstand" 30 years special, 1982, del 1 af 11.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar