søndag den 23. december 2012

Brenda Lee. Min samling af signerede fotos fra rockens fødsel, del 23.


"Little miss dynamite" blev født Brenda Mae Tarpley d. 11. december, 1944 i Atlanta Georgia. Hun sang rock, rockabilly, pop og country musik, og havde 37 amerikanske hits i løbet af 1960'erne, et tal kun overgået af Elvis Presley, The Beatles, Ray Charles og Connie Francis.
Brendas forældre var fattige, og hun delte seng med sine to søskende i en række af tre‑rums-huse uden rindende vand. Hendes far arbejdede som tømrer, og hendes mor havde lange arbejdsdage i Georgias bomuldsspinderier.

Brenda var et musikalsk vidunderbarn og sang lige fra hun var baby. Familien havde en batteridrevet bordradio, der fascinerede hende, og da hun var 2 år gammel, kunne hun fløjte melodien til sange hun hørte i radioen. Da hun blev 3 tilmeldte hendes søster hende til en talentkonkurrence. Brenda vandt. Hun fortsatte med at synge solo i baptistkirken hver søndag samt i lokale haller og til sportsturneringer. I 1953 blev Brendas far dræbt ved en arbejdsulykke, og fra hun var 10 år gammel var Brenda den primære forsørger af sin familie som sanger ved arrangementer og på lokale radio‑og tv‑shows. Hun var ikke højere, end at værten på en tv-udsendelse måtte sænke en mikrofon så lavt, som det var muligt på stativet, og stille hende op på en trækasse. En lokal DJ forkortede hendes navn fra Brenda Mae Tarpley til Brenda Lee. Han mente, at det ville være lettere at huske, når hun blev berømt. Brendas mor giftede sig igen, og hendes mand åbnede en pladebutik, hvor Brenda sang i weekenderne.

Brenda Lees første store chance kom i 1955, da hun kun var ti år gammel. Hun sang til en koncert med countrystjernen Red Foley. Han blev henrykt over den lille piges utroligt kraftfulde stemme og tog hende med på sit tv‑show "The Junior Jamboree", hvor Brenda blev en sensation, da hun sang sange som "Jambalaya" og den eksplosive "Dynamite". Fra den dag fik hun tilnavnet Little Miss Dynamite.
Foley fortalte senere om oplevelsen:
"Jeg får stadig kuldegysninger ved at tænke på den første gang, jeg hørte den stemme. Hendes ene fod begyndte at stampe rytmen, som om hun var ved at slukke en steppebrand, men der var ikke en eneste anden muskel i den lille krop, der rørte sig, og da hun lavede det nummer at lade stemmen kamme over, fik det mig ud af min trance, ihvertfald nok til at indse, at jeg havde glemt at komme ned fra scenen.
I 1957 flyttede Brendas familie til Nashville, hvor den legendariske producer Owen Bradley tog Brenda under sine vinger og blev en faderskikkelse for hende. I en alder Af 12 medvirkede hun på Grand Ole Opry og optrådte i Las Vegas. I 1956 tildelte Decca Records hende en kontrakt, og hendes første plade var "Jambalaya". I 1958 kom "Rocking around the Christmas three", der solgte over 5 millioner eksemplarer. Unge Brenda turnerede landet tyndt med stjerner som Patsy Cline. I september 1959 lå hun nummer 1 på hitlisterne med "Sweet Nothings". Hitnumre fra ”Gotta Do" i 1960 til "All Alone Am I" i 1962 satte salgsrekord for en kvindelig soloartist, der ikke blev overgået før i 1986 af Madonna.Selv om Brenda tjente godt, blev det meste af hendes honorarer båndlagt ind til hun var 21 på grund af en daværende amerikansk lov. I 1959 døde hendes stedfar, og selv om 15‑årige Brenda turnerede over hele verden, blev hun sammen med sin familie tvunget til at leve i en trailer park for 75 dollars om måneden. I 1960 nåede Brenda igen toppen af hitlisterne med "Sorry.", der skulle blive  hendes største hit,  som både gav hende en Grammy‑nominering og en guldplade. Hun ansøgte retten om undtagelse fra loven om de båndlagte penge, så hun kunne få sin familie ud af trailerparken. Det lykkedes, og hun købte sin mor et hus, som senere brændte ned.
Brenda med den store sangstemme og lille statur var forvirrende for den udenlandske presse, der ikke havde set hende live. Et rygte begyndte at cirkulere i Frankrig om, at hun var en. "32 ‑ årig dværg”. Hendes turné i Frankrig i en alder af 15 førte til en voldsom bølge af over‑engagementer. Den normalt kølige franske presse sammenlignede hende med den legendariske Judy Garland. hendes opvarmningsband på en britisk turne i begyndelsen af 1960'erne var en dengang stort set ukendt gruppe fra Liverpool ved navn The Beatles.
I en alder af 18 forelskede hun sig i Ronnie Shacklett. De giftede sig mod hendes mors og managers ønske og fik to døtre. Den ene datters fødsel blev yderst traumatisk. Hun blev født med et respiratorisk distress-syndrom og forventedes ikke at kunne overleve, men hendes liv blev reddet af den samme læge, der havde bragt Kennedybørnene til verden.

I midten af 1960‑erne havde The Beatles overtaget den nordamerikanske musikscene. Brenda Lees mangeårige manager og faderfigur Dub Allbritten døde. Brenda blev dybt deprimeret og kunne ikke finde et ståsted i musikbranchen, der betød alt for hende. I de tidlige 1970'ere reetablerede hun sig imidlertid som countrystjerne og indspillede en perlerække af top ti hits, men de hårde år på landevejen indhentede hende. I 1974 blev Brenda indlagt med livstruende blodpropper. Akut kirurgi reddede hendes liv, og allerede i slutningen af 1974 indspillede hun Kris Kristoffersons sang, "Nobody wins". Den lå nummer 10 på de landsdækkende hitlister, og Brenda var tilbage på toppen. På 1982-albummet ”The Winning Hand” optræder hun sammen med Dolly Parton, Kris Kristofferson og Willie Nelson, og pladen havnede som så mange andre på top ti. Brenda fortsatte med at optræde og turnere i et ubarmhjertigt tempo, men i 1998 døde hendes manager Owen Bradley, og Brenda brød fuldstændig sammen. Hun sang presset til det yderste "There Will Be Peace In the Valley" ved hans begravelse.

I 1999 fik hun konstateret cyster på stemmebåndene. Det indebar et kirurgisk indgreb, der kunne forårsage permanent beskadigelse af hendes stemme. Brenda valgte i stedet at lade stemmen få ro og skære ned på sine mange optrædener. Selv om den ikke er helbredt, har det bremset skaden.

Hendes selvbiografi, Brenda Lee: Little Miss Dynamite, blev udgivet i 2002. Samme år blev hun optaget i Rock and Roll Hall of Fame. Hun er også optaget i Country Music Hall of Fame, Rockabilly Hall of Fame og Hit Parade Hall of Fame. I 2008 kunne hendes indspilning af "Rockin' Around the Christmas Tree" fejre 50 års jubilæum som et julenummer, der stadig bliver spillet og elsket. Lee bor for øjeblikket i Nashville, Tennessee.12årige Brenda Lee live med sit gennembrudsnummer "Dynamite" fra 1957.
Originalindspilningen af Brenda Lees "Roking around the Christmas Tree" fra 1958, 
der ved udgivelsen solgte mere end 5 millioner eksemplarer.Ingen kommentarer:

Send en kommentar