lørdag den 21. januar 2012

Tommy Steele: Min samling af signerede fotos fra rockens rødder, del 11.Tommy Steele alias Thomas William Hicks, født 17. december 1936 i Bermondsey, London. Han er I dag 76 år og optræder stadig. Genrer: Skiffle, Rock, Pop, Musical. Instrumenter: Banjo og guitar. Englands første rock and roll stjerne og teenage idol. Startede med at spille skiffle-musik på kaffebarer I Soho, London, men blev I 50erne kraftigt inspireret af Buddy Holly og blev samtidig opdaget af en avisfotograf, der mente, at han kunne blive englands svar på Elvis Presley. Brød igennem i 1956 sammen med gruppen ”The Steelemen” og nummeret "Rock With The Caveman". Hans første tre singleplader blev udgivet med én hver tredje uge. De fleste af Steeles indspilninger i 50erne var covers af amerikanske hits som "Singing the Blues" der blev nr. 1 på de engelske hitlister, før Elvis Presley indspillede nummeret. Trods påstande om det modsatte besøgte Elvis Presley faktisk Tommy Steele under en dags ophold i London, 1958. To unge mænd, der delte den samme kærlighed til deres musik, siger Steele om mødet. I 1959 tog han på en tre dages koncertturné til Moskva. Steele fortsatte i 60erne med en karriere indenfor teater- og filmmusicals efter sine år med rock and roll. Han har bl.a. spillet hovedrollen i musicalen ”Hans Christian Andersen”, og hans farfar er i øvrigt skandinav. En af hans mest kendte filmroller er ”Og”, en alf der bliver et menneske i filmen ”Finian's Rainbow”, 1968 sammen med Petula Clark og Fred Astaire. I 1983 instruerede og spillede Steele hovedrollen i ”Singin’ in the Rain på ”The London Paladium”. I 1991 turnerede han med teaterudgaven af Marilyn Monro og Jack Lemmon filmen “Some like it hot”. I 2003 turnerede han med musicalen ”Scrooge” en nyskrevet udgave af Dickens’ ”Et juleeventyr”. I 2006 udgav Steele selvbiografien “Bermondsey Boy: Memories of a Forgotten World”.  I 2008 turnerede Steele i en alder af 71 med musicalen ”Docter Doolitle”. I 2009 nåede Steeles ”Greates Hits” samling en placering på den engelske top 40, hvilket var hans første hitliste placering i 48 år!
Steele er multikunstner og har også arbejdet som forfatter, kunstmaler og skulptør. Han har bl.a. foræret byen Liverpool en skulptur af ”Eleanor Rigby” til minde om ”The Beatles". Steele blev gift med Ann Donoghue i 1960, og de har datteren Emma.
Tommy Steele har modtaget OBE (Order of the British Empire).
Tommy Steele fylder 75

Tommy Steele har været en af Englands musicalstjerner så længe, at det næsten ikke er til at tro, at han, der i morgen fylder 75, sidst i 50’erne fik rock ’n’ roll-bølgen til at rulle. Ikke bare hjemme i England, men i høj grad også her til lands, hvor han med sin blonde, svajerdrengede attitude blev rollemodel for Otto Brandenburg og en hel generation af stenbrorødder, der brugte rocken som en befrier for det toværelsers småborgerskabsfængsel.
Sange som ’Water, Water’, ’Singin’ The Blues’ og ’A Handful Of Songs’ fik den tidligere kahytdrengs hyre til at stige fra syv til 700 pund om ugen.
Steele, som er født Thomas Hicks, havde snuset til rocken under landlov i USA. Hjemvendt begyndte han at synge på kaffebarer i Soho, smittet af den omsiggribende skiffle-feber. Hicks blev spottet af impresarioen Larry Parnes’ talentspejdere, fik nyt navn og hittede med sin debutsingle ’Rock With The Caveman’ i efteråret 1956. Det var Elvis Presleys gennembrudsår, men Elvis-plader var ikke sådan at få fat på i England – distributionslicensen var udløbet og inden den blev fornyet, forstod Parnes at få Steele lanceret som cockney-kulturens velopdragne svar på Elvis.
Steeles stemme var for venlig til rock ’n’ roll, men han var selv med til at skrive sine sange, bl.a. sammen med Lionel Bart, som senere skrev succes-musicalen ’Oliver’. Steeles første store hit, ’Singing The Blues’, var dog en af-countryficeret kopi af Guy Mitchells amerikanske hit, som Steele udkonkurrerede i England.
Larry Parnes forstod at smede, mens pigernes puls var højest. Steele blev filmstjerne i lavbudgetterede idoliscenesættelser, og viste et kameratække, som sagde ham, at den del af showbiz mere var hans hjemmebane. Han fik ret. I 1959 bankede Cliff Richard på den britiske rockdør, og Steele stillede sig ikke spærrende i vejen.
I stedet brød han i 1963 igennem i musicalen Half a Sixpence. På det store lærred spillede han i 1968 med Fred Astaire i Francis Ford Coppolas Finian’s Rainbow – på dansk Regnbuedalen. Og triumferede som Hans Christian Andersen i musicalen af samme navn. Siden har han været verdensberømt i West End med egne shows og i roller som Dr. Doolittle og Ebenezer Scrooge. Dickens-figuren turnerede han med så sent som i år.
Sideløbende har Steele høstet hæder som billedkunstner. I Liverpool står hans rørende statue af Eleanor Rigby. Efter sigende udført som tegn på hans taknemmelighed over byens modtagelighed for god musik.
Man må altså formode, at han er kommet sig over, at han i 1956 blev vraget af produceren George Martin, der ikke kunne høre hans talent. I stedet skrev Steele kontrakt med Decca, som senere sagde nej til The Beatles, der som bekendt med Martin endte med at indspille mere end en håndfuld sange, men aldrig underkendte Tommy Steeles betydning som den, der banede vejen for en ny britisk ungdomskultur.
Tommy Steele lukkede ånden ud af flasken, men var ikke, for nu at citere en anmelder, selve ånden.Live: Tommy Steele med “Elevator Rock”, 1956
Live: Tommy Steele med “Singing the Blues” fra 1957 Ingen kommentarer:

Send en kommentar