fredag den 22. marts 2013

Fabian. Min samling af signerede fotos fra rockens fødsel, del 43


Fabiano Anthony Forte med kunstnernavnet Fabian blev født d. 6. februar 1943 i Philadelphia, USA. Han blev opdaget som 14-årig i 1957 af Bob Marcucci og Peter DeAngelis, ejere af Chanecellor Records. På det tidspunkt ledte pladeproducenter i det sydlige Philadelphia efter teenage talenter med et godt udseende. Frankie Avalon, der også var fra South Philadelphia, foreslog Fabian.
Han havde lige oplevet sin far blive kørt syg væk i en ambulance, da han blev kontaktet om at blive sanger. Hans far kunne ikke arbejde længere, og som den ældste af tre brødre tog han chancen for at tjene nogle penge og hjælpe sin familie ved at synge. Han havde aldrig tænkt på det som en karriere, men som 15-årig vandt Fabian Silver Award som "den mest lovende mandlige vokalist i 1958", og inden længe samlede tusindvis af mennesker sig til hans koncerter. Sangskriverne Doc Pomus og Mort Shuman blev sat til at skrive for ham. Han udgav en serie af hit singler på Chanecellor Records, og blev populær i hele USA efter at have optrådt på American Bandstand første gang 19. juni 1958. Han deltog i showet mere end 20 gange. Fabian blev et teenage‑idol i slutningen af 1950'erne og begyndelsen af 60'erne, hvor elleve af hans sange nåede Billboard Hot 100, og hans optræden udstrålede en rå energi, der gjorde ham til en af de tidligste rockstjerner.
I 1959 tjente han 250.000 dollars om året.

Da han var 18, havde han indspillet dusinvis af hitsingler, herunder "I’m a man", "Hound Dog Man", "Turn Me Loose” og hans største hit,"Tiger", der nåede nr. 3 på de amerikanske hitlister. Det blev til ialt otte albums og to guldplader for "Turn Me Loose" og "Tiger" og et guld album for "The Fabulous Fabian".
Hans karriere som sanger endte, da han var 18 og blev købt ud af sin kontrakt med Marcucci til fordel for en syv‑årig aftale med 20th Century Fox. "Jeg følte mig kontrolleret. Jeg følte mig som en marionetdukke", udtalte han om tiden i pladebranchen. "Det var skræmmende og noget i stil med et treårigt mareridt".
Fabian undgik militærtjeneste under Vietnam‑krigen ved at blive erklæret "uegnet til tjeneste” efter at have fremlagt en lægeerklæring om, at indtræden i hæren kunne få ham til at udvikle homoseksuelle tendenser.
Han tilbragte de næste tretten år med at koncentrere sig om skuespil.
Fabians karriere hos 20th Century‑Fox startede med indspilningen af "Hound Dog Man", 1959. ”The Psychotronic Encyclopedia of Film” viste et billede af ham til en prøvefilmning, hvor han dukkede op i nøjagtig samme tøj, som Elvis Presley bar i ”Love Me Tender”.Fabian og Brenda Lee.Filmen blev ingen succes, men Fox brugte Fabian i en del biroller. De fleste af hans tidlige film var komedier, hvor han spillede en rastløs teenager med forkærlighed for at synge. Senere kom han til at arbejde sammen med John Wayne i "North to Alaska" og Bing Crosby i "High Time". Fabian har også spillet med James Stewart i "Mr. Hobbs Takes A Vacation" og "Dear Brigitte". Han fik stor kritikerros for sin præstation som en psykotisk morder i TV-filmen ”A Lion Walks Among Us". Den var stærkt kontroversiel på grund af sit voldelige indhold, og mange stationer nægtede at vise den. Produktionen var det første tv‑program nogen sinde, der kørte en time uden reklamer.
I november 1965 underskrev han en multi‑picture deal med American International Pictures og indspillede adskillige film for dem, herunder en rolle som Pretty Boy Floyd i ”A Bullet for Pretty Boy”, 1970. Han spillede også Josh Ashley i ”Little Laura and Big John, 1973. Han indspillede ialt over 30 film.
Fabian har været gift tre gange. Hans første ægteskab var med modellen Kathleen Regan i 1966-79. I oktober 1975 blev han anholdt efter et skænderi med Regan, hvor han blev anklaget for at slå hende. I 1978 blev han skadet under et bilvæddeløb og delte under en retssag omkostningerne med sin modpart.


"Jeg har set ham optræde, og han har stadig stor karisma på scenen", siger Karen Schoemer", musikkritiker på New York Times.  "Han har en slags punk rock energi". Det er da heller ikke uden grund, at en orkan er blevet opkaldt efter ham, hvilket vakte stor opsigt, da det skete. Fabian har de seneste år været efterfølger for Dick Clark som vært på snesevis af optrædener under den såkaldte "Caravan of stars" turné, hvor han samler de rockkunstnere, der stadig lever, og genskaber stemningen fra American Bandstand foran et stort publikum. Han modtog en af showbusiness’ højeste udmærkelser, da han blev hædret med en stjerne på Hollywood Walk of Fame den 8. januar 2002 efter over 40 års live optræden. Fabian live med "Tiger", 1959.
Fabian live med "Turn me loose", 1959.

Fabian "I'm a man", 1959.Ingen kommentarer:

Send en kommentar