lørdag den 11. februar 2012

Louis Prima. Min samling af signerede fotos fra rockens fødsel, del 17



Louis Prima, født 7. december, 1910 I  New Orleans, Louisiana og død 24. august, 1978 samme sted. Siciliansk/amerikansk sanger, skuespiller, sangskriver og en formidabel trompetist. Kendt som ”The King of the swing”. Prima fulgte musiktrenden gennem flere årtier: Startede med et New Orleans jazz band I 20erne, havde et swing orkester i 30erne, et big band i 40erne, et Las Vegas show i 50erne og et pop-rock band i 60erne. I alle genrer var han lige sprudlende og karismatisk.



Prima voksede op i en musikalsk familie, der var indvandret fra Sicilien og gik i Jesuitskole i New Orleans, hvor han dog blev smidt ud p.g.a. dårlig opførsel.
Hans hæse scat-sang lå tæt op ad kollegaen Louis Armstrong, der også var fra New Orleans. Prima fik i 1936, efter at være flyttet til New York et af twisttidens største hits med nummeret ”Sing sing sing”, der også senere er blevet lavet i en legendarisk indspilning af Benny Goodman.
I 1936 flyttede Prima til Los Angeles, hvor han indspillede filmen ”Rhythm on the Range” sammen med Bing Crosby. I big band perioden i 40erne dannede Prima par med sin tredje kone, sangerinden Lily Ann Carol, og blev kendt for den såkaldte "Gleeby Rhythm", der var hans varemærke i mange år.
I 50erne blev Prima sammen med sin fjerde kone Keely Smith et af de største navne i Las Vegas, selvom vennen Cab Calloway havde advaret ham mod at optræde der, fordi konkurrencen var ekstremt hård.



Prima og Smith havde flere shows hver aften og sluttede deres optræden kl. 6 om morgenen. I 1959, vandt de en Grammy for bedste vokalnummer med "That Old Black Magic".
Efter en hæsblæsende tid med en hvirvelvind af filmindspilninger, tv-optrædener og shows blev parret skilt i 1965 og Prima blev senere gift med sin femte og sidste kone Gia Maione, der sang med hans band frem til 1975. Bandet tilpassede sig 60ernes lyd og indspillede rocklignende numre med elektrisk orgel og synthisizers. I 1967 spillede Prima orangutangen King Louie i Disneys tegnefilm ”Junglebogen” og fik et hit med sangen ”I wanna be like you”. I øvrigt medvirkede han også i Flintstone-tegnefilmen.
Prima døde som følge af et hjerteanfald efter operation for en hjernesvulst, som han aldrig kom sig over og ligger begravet i New Orleans.



I 2010 fik Louis Prima en stjerne på “The Hollywood Walk Of Fame” på hans  100 års fødselsdag. Gav hans søn Louis Prima Jr. en koncert til ære for sin far, hvor han spillede alle Louis Prima's hits, bl.a.: ” Oh Marie”, 1953, ”Buona Sera”, 1956 og ”Just A Gigolo”, 1975.


Louis Prima live med "Buona Sera", 1956.



Louis Prima og Keely Smith med  Grammy vinderen  "That Old Black Magic", 1959



Louis Prima med nummeret "I wanna be like you" fra Disneys "Junglebogen", 1967.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar