fredag den 25. maj 2012

Little Gerhard. Min samling af signerede fotos fra rockens fødsel, del 39
Little Gerhard, kunstnernavn for Karl‑Gerhard Lundkvist, født 17. maj 1934 i Tillberga udenfor Västerås, er en svensk rocksanger, som havde store hits fra 1958 til midten af 1960erne med blandt andet "Buona Sera", "What You've Done to Me" og "Den siste mohikanen".

I sine unge år tog han til søs som letmatros, og havde i den forbindelse debut i 1952 i Amsterdam på natklubben Trocadero. Han spillede på det tidspunkt harmonika og guitar. Efter at have afmønstret som sømand flyttede han til Stockholm, hvor han via flere amatørkonkurrencer i midten af 1950erne fik fremgang som rocksanger. Første gang han fremstod med eget band var på Nalen, Nytårsaften 1957. Via den optræden fik han en pladekontrakt hos selskabet Karusell, og han udkom i begyndelsen af 1958 med EP'en Little Gerhard. Nummeret "What You've Done To Me" fra den plade blev hans gennembrud. Allerede i Marts samme år kåredes han som "Sveriges rockkonge" og i august samme år til "Nordens rockkonge". Desuden filmdebuterede han også i 1958 i "Det svänger på slottet".Little Gerhard mødte Elvis, da sidstnævnte var soldat i Vesttyskland.

Hans tredje EP, som kom i juni 1958, blev den mest solgte rockplade i 1950erne indenfor svensk rock'n'roll, og Little Gerhards første guldplade. Det var hans populære coverversion af Louis Primas "Buona Sera" som var årsag til fremgangen.
Little Gerhards band på sommerturnéen 1958 og de næste fem år frem, hed The G‑men.


Udklip fra Miniavisen 1961 (bladet manglede i øvrigt i den grad en korrekturlæser).


1961 begyndte han at synge på svensk under kunstnernavnet Lille Gerhard. 1965 fik han sin første meget kortvarige placering på Svensktoppen med "Blommor och Bin". Han indspillede også plader i Vesttyskland og sang på tysk. 

I slutningen af 1960erne mindskedes hans popularitet som sanger, men han fortsatte sin karriere som sangskriver og producent. Little Gerhard i Kungsträdgården 2009.


Sammen med Yvonne Olsson stillede han op til det svenske Melodi Grand Prix i 1982 med melodien "Hand i hand med dig", som endte på en delt sjetteplads.Little Gerhard og Rocking Gosts live fra 1958


Pladen med Little Gerhards megasucces "Buona Sera" fra 1958.Ingen kommentarer:

Send en kommentar